Leksaksuccsé!

Idag fick vi hem leksakerna jag beställde häromdagen. De är superbra ju! Speciellt det där gummibenet som man kan lägga godis i, det blir värsta tankeställaren för Lego och i skrivande stund sitter han och försöker få ut godiset och provar en teknik efter en annan hihi. Nu har han ju inte varit på den speciellt länge, men än sålänge verkar den någorlunda tålig mot monstergaddarna, trots att han biter och sliter i den. Skönt.

Imorgon åker vi till Skåne, trodde aldrig den dagen skulle komma haha, har längtat som tusan, men nuså! Yay.

Projektdagbok 2.

Hejhopp.

Idag när vi gick ut en runda fick vi lite hundmöten. Först var det två Rotweilers som verkade väldigt stissiga och jag förflyttade mig och Lego till andra sidan vägen för att slippa onödigt krångel. Sen fick Lego sitta medan de skulle gå förbi men lustigt nog satte hundägaren ner sina vovvar också, mittemot oss. Jag blev lite förvånad först men sen sa han till mig att "det är bra träning det här" och förklarade att den ena Rottisen bara var 8 månader och behövde lära sig att uppföra sig lite. Jag påpekade att jag känner igen mig allt för väl hah.

Så där var vi en stund, Lego betedde sig jättefint och gnydde bara till lite nån gång. Annars var det bra ögonkontakt många, många gånger under tiden vi stod stilla och sen gick vi vidare. Såg en till hund sen på avstånd lite senare och jag försökte få oss att komma ikapp lite så vi kunde träna vid det tillfället också. Lego fick sitta och var även då mycket duktig.

Det han gör när han ser andra hundar eller övriga saker som han tycker är mycket intressanta är att han gnyr lite och trampar med framtassarna som om han gör sig reda för att springa dit haha. De här två tillfällena var ju på ganska långt avstånd och när vi är så långt ifrån brukar han normalt sett inte skälla ändå, men jag var nöjd över att han satt kvar och att jag fick mycket kontakt.

Cecilia kommenterade tidigare att jag ska ha med leksak ut till dessa tillfällen så när jag ska säga varsågod ska det bli lite lek och att det ska vara roligt att lyda. Ska tänka på det nästa gång vi går ut. :)

Projektdagbok 1.

Den första dagboken kommer bli lite slarvig, förlåt Cecilia, det har varit lite mycket med annat.

Hursomhelst. Efter vårt första möte i Fredags blev jag extra träningsmotiverad och gick två ca halvtimmeslånga promenader efter det där jag tränade främst på att stabilisera sittandet.

Vi passade på att stanna vid så gott som varje människa som passerade förbi, jag kommenderade "sitt" och Lego var duktig med ögonkontakt och sen fick han "varsågod". Folk som går förbi i normalt tempo är inte så svårt, det som krånglar lite extra är folk som springer eller cyklar. Då blir han väldigt nyfiken och ställer sig på bakbenen och kastar lååånga blickar efter den superintressanta varelsen i hög hastighet hah.
Ibland är han dock superstissig och blir helt till sig av folk som befinner sig 100 meter bort, det är väl en fråga om tajming antar jag.

Jaja, bortsett från brutala mängder skolarbete ska jag försöka se till att engagera mig så mycket jag bara kan i det här, vill ju att instruktörs-Cecilia ska ha en bra elev. :)
Har varit smått butter de senaste dagarna bara, så det har inte varit speciellt lockande att göra något annat än sova och absolut inte träna med min galning till vovve. Planerar dock att vara på superbt humör resten av veckan hah. Önska oss lycka till!



The Project.

Yay! Nu har det börjat. Cecilia och jag har äntligen suttit ned för att prata om Lego och hans beteende för att hon ska kunna träna på att analysera våra resultat och motgångar. Vi är ju som tidigare nämnt hennes projektarbete i sin instruktörsutbildning! Hursomhelst, jag har i läxa att skriva dagbok om vår träning och då jag ändå använder den här bloggen till det kom vi överens om att jag ska göra det här.

Börjar med att skriva lite övergripande om det vi kommit fram till.

Lego är mycket energisk, läraktig och kärleksfull men stissig till tusen. Värst blir han ju som bekant vid hundmöten och det är det vi ska jobba med.

MÅL: Att kunna gå förbi mötande hund på trottoar utan att Lego krånglar. (Något diffust, Cecilia har säkert någon mer proffisig förklaring på det hela).

Cecilia vill att vi ska börja bygga upp ett stadigt "sitt" och för att komma dit ska vi stabilisera det med mycket störningar. Lego har redan ett relativt stabilt sittande när jag skuttar runt, men nu ska vi gå över till andra störningar så som människor osv.
Det samma gäller "Gå här", mycket störningar även där då vi klarar det relativt bra annars.

Bortsett från detta har hon sagt att vi i ett senare skede ska träna med "inhyrda", lugna och stabila hundar, men det tar vi då.

Vi kommer eventuellt ha ett till möte denna veckan, om inte dröjer det till Januari då vi åker bort över jul.



Nya leksaker.

Häromdagen köpte jag en pipleksak till Lego. Så söt och mjuk var den och jag måste ha glömt vad det är för hund jag har, leksaken var totalt stympad efter 5 minuter. Nu vet jag bättre och har precis beställt lite tåliga leksaker till Lego från Djurmaxi.se! Hoppas dom hinner komma hit innan vi åker till Skåne :)




Planering.

Inspirerad av en viss Cecilia bestämde jag mig för att göra en slags planering över min träning med Lego, för att ha något att krossa, hah!

Nej, men skämt å sido, jag har fungerat så bra med en hård planering i skolan att jag funderar över att planera upp hela mitt liv i 5-minutersintervaller! Hah! Eller kanske inte. :)

Funderar över att sätta upp mål veckovis i alla fall, nu är det ju mitt i veckan och jag vill köra den traditionella måndag-söndag-indelningen så jag kör igång med det nästa vecka. Denna veckan har jag dessutom galet mycket studier att ta tag i så något överdrivet Legoengagemang är inte att hoppas på.

Dock tänker jag sätta två lite grumliga mål för de återstående dagarna:
# Anstränga mig extra för att ta ut Lego på lite längre rastningsrundor med långlina och träna vidare på att han ska "hålla sig i min närhet" trots stor rörelsefrihet. Detta med hög belöningsfrekvens, hela veckan ut och efter det börjar "hårdträningen".

# Läsa minst 2 relevanta artiklar om inkallning eller liknande ämne.


YES. Känner hur tävlingsmänniskan i mig vill .. vinna över mig?
Hursomhelst, ska spåna på storslagen planering för nästa vecka också som liten läxa. Måste strukturera upp livet och speciellt Legolivet om vi ska bli bäst och ta över världen nån gång :3 hihi.

Legolina (hih).

Hejsan hoppsan.

Häromdagen gick jag och Lego in till stan för att miljöträna och passade på att gå in i djuraffären för att köpa en ny sele! :) Det blev en stadig Y-sele den här gången. Anledningen till att vi köpte en ny var för att den första mest var på prov och av budgetvariant, om vi inte skulle trivas med sele och slippa kasta ut massa pengar om vi inte gillade det. Men, guess what - vi gillar det haha.

I början var det mest för att Lego drog så mycket och jag ville inte att han skulle ha halsband då. Nu drar han inte speciellt mycket men det känns mycket tryggare med sele, han blir inte riktigt lika galen vid hundmöten med sele då han slipper bli halvstrypt när han flänger runt och skäller. Dock blev det lite "fel" med vår första sele. Av någon anledning, kanske att den inte satt skönt, så försökte han alltid smita när vi skulle ta på honom den, bråkade och sprattlade och allmänt dummade sig. Jag tänkte att om vi skaffar en ny sele kanske det blir en nystart och kanske lugnar han sig på den fronten också. Så blev det! Så nu är vi nöjda och glada.

Som tidigare nämnt har vi tränat inkallning en del nu och har på senaste börjat gå ut mer med långlinan istället för kopplet. Jag har kört på att ha den i sin fulla längd (15 m!) och - då inget annat är i närheten - låta honom gå runt som han vill på promenaderna, som för att förbereda inför de framtida skogspromenaderna då han ska kunna vara lös helt och hållet.

Men det krävs ju mer än att han bara går hursomhelst i linan, poängen är ju att "lura" honom att han trots rörelsefrihet ska hålla sig nära mig och detta har vi nu börjat träna på.

Jag har, för att fixa detta varit mycket konsekvent med att ge honom lite gott så fort han hamnar vid min sida, stannar han kvar vid min sida tilldelas han fler omgångar av belöningen och ganska snabbt såg han till att hålla sig vid min sida utan något krav från mig. Visst springer han iväg på eget ibland och det har jag inga problem med, men jag gillar inte att han drar iväg så långt han kan och strosar runt för sig själv, jag vill att han ska ha utgångspunkten vid mig och sen gå iväg nån stans en stund och sen komma tillbaka.
Inser att jag inte kan peta i honom godis konstant föralltid men ska köra med tät belöning ett tag och ska sakta men säkert dra ner på det och öka kraven för hur länge han ska stanna vid min sida för att få godis.

Parallellt med detta tränar vi även inkallning under promenaderna när han hamnar långt ifrån mig, både standardinkallning och inkallning till min vänstersida (som sitter sisådär).

Nu blev det mycket prat, skyller på dålig uppdatering och var tvungen att få ut mycket information på samma gång haha :)


RSS 2.0