Kontaktkontraktet.

Idag var en dålig dag. Jag har sovit för lite pga hemtentaskrivande och allt var bara extra jobbigt. Lego var busig och bråkig, han kände sig säkert uttråkad, för vi har inte aktiverat honom speciellt mycket idag, det enda intressanta som hände var att vi gick på promenad till parken idag igen och satt på en parkbänk och kollade när folk gick förbi, när hundar passerade och lyssnade på ankornas kvack. Sen lekte vi lite på lekplatsen, hoppade över lite stockar och balanserade. Han var lite lugnare där idag men fortfarande stissig i närheten av fåglarna och alla dofter. Skönt att han kunde sitta och sitta still i alla fall. Det var mysigt.

Jag fick förresten låna den omtalade boken "Kontaktkontraktet" av Eva Bodfäldt, av Cecilia häromdagen. Jag har läst lite här och var i den och tycker den verkar vettig, men har inte riktigt haft tid att tänka så mycket på det nu i all skolstress.

Imorgon ska vi, hela familjen promenixa till andra änden av stan till en rastgård hade vi tänkt så Lego kan få springa lös och så ska vi leka och träna lite. Ska se till att ta med mig kameran! Gillar inte att ha den med mig när jag går ut själv, är så rädd att den ska skadas hah, men imorgon får Jacob (husse) hjälpa till att hålla koll på den och Lego. Ska bli kul! Om det känns vettigt att hänga där ska jag försöka ta mig dit fler gånger och träna.



Kärlek.

Gjorde ett nytt modell-försök i ca 10 sekunder, kravlandes på golvet. Vi är en fantastisk duo haha. (Plåster på fingret, skar mig när jag hackade potatis :( Lego ville gnaga på det hah)


I seriöst behov av..

Miljöträning.

Idag gick jag och Lego på promenad och tog oss till Boulonger-parken. Kan inte förstå att vi inte gått dit innan jättebra miljöträning där med djur, människor, sus från trafiken och ljud från tågstationen. Att vi bara gick en annan väg än vanligt gjorde Lego på jättestissigt humör. Alla nya dofter på alla nya gräsmattor! Väl vid stora dammen i parken blev han jätteförtjust och hoppade i o plaskade med mig efter med mina gummistövlar på. Sen såg han fåglarna och blev helt till sig, jisses så spännande de var haha.

Ville träna på att gå fint men insåg ganska snabbt att jag hade för höga krav där, det enda jag gjorde just i parken var att klicka och belöna spontan kontakt, vilket i alla fall blev en del gånger. Sen promenerade vi hem och tränade lite "Stanna" på kommando. Det gick ganska bra, ibland satte han sig ner dock. Sen gick vi in och duschade av honom allt äckligt dammvatten. :3

Hursomhelst, ska från och med nu bli bättre på att gå konstiga, ovanliga rundor, så han vänjer sig.

-Senare fortsatte vi lite med stanna-träningen och att han skulle stanna medan jag fortsatte röra mig framåt. Han förstod inte riktigt, men det gick ganska bra.



Proffsmodeller.

Insåg att det nog inte finns många om ens en enda bild på mig och Lego ihop. Det är ju alltid jag som står bakom kameran och det är ju lite tråkigt.

Försökte därför arrangera en fin bild på oss ihop, satte kameran på en stol med självutlösare och vi gjorde oss redo för posandet, eh. Det gick inte så bra. Lego ville ju förstås inte ens vara med så han sprattlade runt, och när han inte gjorde det så sprattlade jag runt i hopp om att rikta uppmärksamheten bort från det han kollade på bakom oss. Jaha, så såhär fint blev det. Suddigt och jävligt. Fast mycket är ljusets fel, det är så dåligt ljus här inne att man knappt kan ta kort på något som är helt stilla.

Annars händer det inte mycket här. Jag har fastnat lite väl länge vid att bloggdesigna på den hära bloggen. Ska egentligen skriva hemtenta. Pegoplutt och jag var ute på en liten runda nyss men det blåser som tusan så den fick bli kort. Nu är jag hungrig. Dags att äta och sen blir det hemtenta-skrivande.



Dagens..erhm, kvällens outfit.

Idag gick vi på promenad in till centrum för att köpa foder och byta ut ett koppel vi köpte igår. Det första var ett i tyg, men det var fruktansvärt obehagligt att hålla i, vilket jag såklart inte insåg i butiken. Nu har vi ett nytt läderkoppel, modellen bredare än vårt gamla. Det känns bra!

Igår köpte vi även en liten reflexväst till Lego. Det var lite smalt runt bröstkorgen pga all päls, så jag tog fram mina sömnadskunskaper, sprättade loss en bit och la till 10 cm resårband. Sen satt det som en smäck, lite lösare än det borde kanske, men han ser i alla fall inte hellöjlig ut haha. Är så fult annars, med all hans päls som trycks ner. Nu blev det lite puffigare! :)

I övrigt har vi tagit det lugnt idag, jag har ont i ryggen och försöker att inte flänga runt för mycket men vi tränade lite godissök i lägenheten och fortsatte "Kommer snart"-övningen.

Den har vi lagt upp på följande vis:
Han får gå och lägga sig i hallen bakom innerdörren och jag tittar på honom och säger "Kommer snart", "gömmer mig" bakom innerdörren, klickar (vet inte riktigt varför just där, men det verkar vettigt) och kommer fram. Står där bakom olika länge. För att göra det hela lite svårare har jag börjat öppna dörren utan att gå ut, öppnat dörren och gått ut och in snabbt, öppnat, gått ut, stängt och kommit in. Har kunnat stå utanför dörreni ett par sekunder utan att han flyttat på sig. Nu är ju inte det viktigaste att han ska ligga kvar föralltid, men att han ska sluta skälla.
En gång stod jag där ute lite för länge så han gick fram till dörren, men skällde inte! :) Har förhoppningar om att detta ska fungera utmärkt i framtiden då vi måste lämna honom ensam, att han förstår att "Kommer snart" betyder att vi kommer tillbaka och inte blir helt knäckt av att vi går. Än så länge är orden bannade när vi ska gå ut länge, vill bygga upp förtroende för kommandot först.

-halvkass bild (världssämst belysning i vardagsrummet) på legoskrutt i sin nya kvällsmundering! :D

UPDATE: På Cecilias order ska jag inte ha med klickern när jag tränar "Kommer snart" och vara väääldigt sparsam med belöningar, vilket såklart känns självklart nu i efterhand när jag tänker efter.


Under ombyggnad.

Jag tjuvstartade designandet lite, fast det ska inte se ut såhär heller haha :) Så nu är det kanske lite rörigt här! HÅLL UT!

"Kommer snart"

Hej igen, det var länge sen jag bloggade här. Jag håller mest till på min andra blogg, men har bestämt mig för att återuppta bloggandet på "Leka med Lego" då vi har börjat träna ordentligt igen!

Numera är Lego lite mer än 7 månader. Vi har i några månader tappat greppet om honom lite, det blev en ond cirkel av dåliga saker, han fick inte den aktivering han förtjänar och vi fick lida mycket för det då han blev smått galen hah. Men för kanske en månad sen har vi börjat skärpa till oss, till en början började vi bara "trick"-träna honom lite, men det gav inte riktigt det vi önskade så jag letade upp något som alla med stora projekt kan behöva: En träningskompis. Jag googlade mer eller mindre "hund + blogg + skövde" och hittade in till en underbar Cecilia med sin hund Goliat. Jag mer eller mindre kastade mig över henne och hon tog emot oss med öppna armar. Vi har nu träffats vid 3 tillfällen, lite träning och en långpromenad i skogen.

Lego skäller som förväntat som en stolle när han ser dem och det är en av huvudanledningarna till våra möten, att han ska lära sig att slappna av i närvaro av andra hundar. Cecilia ger mig lite läxor och tips och hennes kunskap och närvaro är verkligen guld värt. Nu kämpar vi mot mål som att kunna ha Lego lös på skogspromenader, att han ska sluta skälla på andra hundar så vi kan börja någon slags inriktad hundkurs till våren och att helt enkelt ha lite roligare ihop!

Problem vi har löst och saker vi lär oss:

Kloklippningen
- Det trodde vi väl aldrig, efter många långa månader av ångest inför det satte vi oss bara en dag på golvet och var hur lugna som helst, gick långsamt fram och belönade ofta. Nu kan vi klippa alla klor på en och samma gång nästan helt utan ett enda problem!

RUMSREN! - Detta har pga bristande Lego-engagemang tagit onödigt lång tid att fixa, riktigt pisamt ju för där är det ju helt och hållet vårt fel. Men för bara någon dag sen uppmärksammade vi att han har börjat berätta när han behöver gå ut, han hoppar upp mot fönstret i vardagsrummet och gnäller lite hah! Detta har resulterat i att vi nu VET när han behöver gå ut och kan ju verkligen inte med att ignorera det nu när han är så duktig. Så, nu är det till 95% kissfritt på golvet :D Det enda som är jobbigt med det här är att han verkar vilja kissa onödigt ofta, vi funderar smått över om han bara låtsas vara jättenödig bara för att han vill ut och nosa hihi.

Kommandot "Ut" - Som syftar på "ut ur rummet", används flitigt ut ur köket som vi har avspärrat när vi inte är där inne. Lego sköter det galant och det är fruktansvärt smidigt!


"Sitt" med störning och "varsågod"
- Innan Cecilia kom in i bilden tränades sitt utan frikommando och Lego reste på sig när helst han kände för det. Nu jobbar vi hårt med att ge ett "varsågod" och att flänga och flaxa runt framför honom utan att han ska resa på sig! - Vi är inte färdiga med det än förstås, men vi har kommit en bit på väg.

Kommandot "Gå och lägg dig" - Något vi började med häromdagen. Vi har använt oss av shejping med klicker, pågående process, men det går väldigt bra! Jag pekar på hans bädd och han går dit och lägger sig samtidigt som jag säger kommandot.

Sitt vackert - sådär i förbifarten, dock utan kommando, men med handhjälper är han superduktig på det :D

Stå på bakbenen - också i förbifarten, utan kommando.

"Gå här" - Pågående! Han drar mindre nuförtiden, tack och lov och vi håller på att öva in att han ska gå med slakt koppel vid min vänstra sida, utan krav på kontakt.

Nu kommer jag inte på något mer, men det är säkert lite smått och gott här och var som jag missat.

Problem vi vill lösa och saker vi måste jobba på:

Överdrivet vaktande - Han skäller som en tok på saker som  händer ute i trapphuset, jättejobbigt och det vill vi få ner till en mer "behaglig nivå". Inget hysteriskäll, men han får gärna "moff"-a.

Problem vid ensamhet - Han är väldigt "mammig och pappig", skäller jättemycket när vi lämnar honom även om bara den ena lämnar och den andra är kvar hemma. Han är dock lugn när vi kommer hem så det är ju inte total katastrof. - Har idag börjat träna shejping med klicker på "Kommer snart" och att jag går mot dörren och gömmer mig bakom innerdörren och och kommer tillbaka snabbt med beröm.

Hundmöten - Ibland skäller han inte! Vid de tillfällena är jag lyckligast i världen men oftast tokskäller han och det är riktigt hemskt. Detta måste vi jobba på om vi ska komma vidare mot mål som träna bland andra hundar och att i framtiden kunna tävla.

Bitande och hantering - Han är gosig när han känner för det, men protesterar hejvilt när han inte vill sitta i famnen, genom att försöka ta sig där ifrån samt bita allt han kommer åt. Försöker ta tag i problemet genom att gosa mycket med klappar och kliande men när han kämpar emot slutar det mysiga och jag håller bara tills han slutar sprattla. Sen får han "varsågod" att gå när han är lugn. Hoppas på förbättring förr eller senare.

"NEJ" - Måste träna mer på det överlag, han förstår rätt väl när situationerna är i träningssammanhang och då sköter han sig, dock inte när det väl gäller. Ska försöka göra så varierad träning som möjligt för att lösa problemet.



Just nu har jag jättemycket plugg att ta tag i men om nån vecka ska jag designa om den här bloggen lite så den känns ny och fräsh. Sen ska jag försöka skriva ner vår träning och våra framsteg här så ofta och gott det går. Främst för vår egen skull förstås men också i inspirationssyfte till andra!

Hoppas ni tittar in snart igen :)



RSS 2.0